Pàgines

Construcció d'una hipèrbola: mètode per punts

Primer cal tenir dibuixat prèviament l'eix real, el centre, els vèrtexs i els focus de la hipèrbola. Si es vol marcar l'eix imaginari, es dibuixa la perpendicular a l'eix real que passa pel centre de la hipèrbola. Llavors es troben els vèrtexs B i B' obrint el compàs amb la semidistància focal (c), fent centre en un vèrtex de l'eix real (A o A') i marcant les dues interseccions amb l'eix imaginari.

Un cop tot preparat, es marquen uns quatre o cinc punts (els punts P1, P2, P3 i P4 en el segon dibuix) al llarg de l'eix real (no es poden situar entre els dos focus). Seguidament, fent servir un dels punts marcats (per exemple P1), s'agafa la distància AP1 i, fent centre en els focus, es marquen quatre arcs (en vermell). Es repeteix el mateix però amb la mesura A'P1. Els quatre arcs nous (en verd) interseccionen amb els quatre anteriors, obtenint així quatre punts que formaran part de la hipèrbola.



Aquest procediment es repeteix amb la resta de punts marcats prèviament. Per acabar s'uneixen a mà alçada les diferents interseccions obtingudes i s'obté la hipèrbola desitjada.

Si es fan moure els punts P i P' de la animació que hi ha a continuació, s'aniran unint els punts d'intersecció que s'han obtingut seguint el procediment de construcció.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada